
Στρατιώτες της Ονδούρας συνέλαβαν τον αριστερό πρόεδρο Μανουέλ Σελάγια (φωτογραφία) και κατόπιν τον οδήγησαν διά της βίας στην Κόστα Ρίκα. Ο Σελάγια που εξελέγη το 2006 για τετραετή μη ανανεώσιμη θητεία, είχε αποφασίσει να διενεργήσει ένα δημοψήφισμα καλώντας τους εκλογείς να ανοίξουν το δρόμο για μία αναθεώρηση του Συντάγματος που θα του επέτρεπε να διεκδικήσει μία δεύτερη θητεία στις 29 Νοεμβρίου, παρά την αντίδραση του στρατού, του Κοινοβουλίου και του Ανώτατου Δικαστηρίου που έκρινε παράνομη μία τέτοια ψηφοφορία.
Ο πρόεδρος του Κογκρέσου Ρομπέρτο Μιτσελέτι, που διορίσθηκε από τους πραξικοπηματίες ως πρόεδρος της Ονδούρας κήρυξε αρχικά 48ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας και στη συνέχεια την παρέτεινε έως το τέλος της εβδομάδας από τις 21:00 έως τις 05:00 τα ξημερώματα.
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας και σύμμαχος του Σελάγια, Ούγκο Τσάβες δήλωσε στη Μανάγκουα ότι πρέπει να δοθεί ένα μάθημα σε εκείνους που ανέτρεψαν τον πρόεδρο της Ονδούρας. Ο Τσάβες κάλεσε τις κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής να μην περιορισθούν σε διακηρύξεις. "Πρέπει να τους δώσουμε ένα μάθημα... δεν μπορούμε να επιτρέψουμε μια επιστροφή στην εποχή των στρατοπέδων" και διαβεβαίωσε ότι ο η Βενεζουέλα, ο λαός της και οι ένοπλες δυνάμεις της είναι αλληλέγγυες προς την Ονδούρα.
"Αρκετά...αυτό το πραξικόπημα πρέπει να αποτύχει", δήλωσε ο Τσάβες κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της Μπολιβαρικής Συμμαχίας για την Αμερική και του κεντρο-αμερικανικού μπλοκ που συνήλθε σε ξενοδοχείο της πρωτεύουσας της Νικαράγουας και οι εργασίες της οποίας έληξαν με την αναγνώριση της νομιμότητας του έκπτωτου προέδρου της Ονδούρας Μανουέλ Σελάγια.
Η κίνηση κατά του προέδρου της Ονδούρας καταδικάστηκε και από την ΕΕ και τις ΗΠΑ.
Απαντώντας στον πρόεδρο της Βενεζουέλας ο Ρομπέρτο Μιτσελέτι προειδοποίησε τον Τσάβες να μην αναμειχθεί στις εσωτερικές υποθέσεις της Ονδούρας, δηλώνοντας ότι η χώρα του "είναι έτοιμη για πόλεμο", ενώ απέρριψε τον χαρακτηρισμό του πραξικοπήματος λέγοντας ότι "ένα πραξικόπημα γίνεται με αιματοχυσία, εδώ δεν χύθηκε σταγόνα αίμα".
Ο στρατός δεν διέπραξε «πραξικόπημα», τόνισε ο Μιτσελέτι, τονίζοντας πως οι στρατιωτικοί περιορίσθηκαν στην «εκτέλεση μίας απόφασης της δικαιοσύνης», διότι ο Σελάγια «παραβίαζε τους νόμους της χώρας».
Ανακοίνωσε επίσης ότι θα στείλει μια αντιπροσωπεία πολιτικών, επιχειρηματιών και νομικών στην Ουάσινγκτον για συνομιλίες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου